Dieta ideală
“Şi Dumnezeu a zis :
Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod cu sămânţă. Aceasta să fie hrana voastră.” (Geneza 1,29)
“Legumele, fructele, cerealele şi seminţele reprezintă dieta aleasă pentru noi încă de la început de către Creator” (E.G.White – Dietă şi hrană)
“Dieta modernă din ultimii 100-200 de ani, bazată preponderent pe produsele de origine animală este inadecvată genomului (configurat în mii de ani), rezultând o nouă patologie (cardiopatie ischemică, diabet zaharat, osteoporoză, cancer)” (Prof. Dr. Nanulescu Mircea – Cluj)
Aşadar, dieta originară, prescrisă omului încă din Eden, a constat din legume, fructe, cereale, leguminoase şi seminţe, fiind vegetarian totală (vegan).
Paralelă între dieta de origine animală (A) şi cea de origine vegetariană (V)
1) Absorbţia din intestin
A) > 90%
V) 40-60%
2) Rest intestinal neabsorbit
A) < 10%
V) 40-60%
3) Calitatea reziduului intestinal
A) Mic, uscat şi iritant
V) Mare, umed şi neiritant
4) Molecule de stres catecolaminice
A) Conţine
V) NU conţine
5) Colesterol şi acid miristic
A) Conţine colesterol oxidat şi acid miristic + induce sinteza de homocisteină
V) NU conţine colesterol şi nici acid miristic (excepţii : nuca de cocos, margarinele)
6) Raportul AG saturaţi / AG nesaturaţi
A) >> 1. Efect : înfundă vasele
V) << 1. Efect : desfundă vasele
7) Fibre celulozice
A) NU conţine
V) Conţine
8) Conţinut de minerale şi vitamine
A) Câteva minerale şi unele vitamine în anumite organe
V) Conţine toate mineralele şi vitaminele necesare corpului
9) Prin putrefacţia/fermentaţia colonică rezultă NH3, indol, scatol, putrescină, cadaverină, histamină...
A) În cantitate mare, cu efect iritant la nivelul peretelui colonic, care se vor absorbi şi-n sânge, suprasolicitând ficatul pentru inactivare. Predomină PUTREFACŢIA
V) În cantitate redusă, dar datorită fibrelor, cea mai mare cantitate rămâne în colon, eliminându-se la exterior. Predomină FERMENTAŢIA
10) Timpul de golire al colonului
A) Crescut (> 24 de ore)
V) Scăzut (16-20 de ore)
11) Raport cantitate ingerată / energie degajată
A) MIC, risc de îngrăşare
V) În general MARE, fără riscuri
12) pH-ul alimentelor şi al produşilor rezultaţi în urma digestiei intestinale
A) < 7 (acid)
V) > 7 (bazic)
13) Raportul AG w 3 / AG w 6
A) << 1/3, chiar... 1/50. Efecte pro- : inflamatoare, aterogene, reumatice, cancerigene, trombotice şi vaso-constrictoare
V) > 1/3. Efecte anti- : inflamatoare, reumatice, aterogene, cancerigene, trombotice, vasodilatatoare...
14) Antioxidanţii (AO)
A) Prezenţi în cantităţi minime în unele alimente. Alimentele de origine animală necesită AO pentru a fi conservate (se alterează repede în contact cu aerul) şi pentru a fi metabolizate ; consumă AO organismului => generatoare de o sumedenie de boli cronice şi degenerative (“ale civilizaţiei”), scad imunitatea, durata de viaţă şi alterează calitatea acesteia
V) Prezenţi în cantităţi importante, sau chiar enorme în toate alimentele din această clasă. Alimentele de origine vegetală sunt o sursă excepţională de AO pentru organism (+/- îi reciclează pe cei endogeni), nu se alterează uşor în contact cu aerul => previn apariţia bolilor cronice şi degenerative, cresc imunitatea, durata şi calitatea vieţii. Coaja / pieliţa unor fructe şi legume este o sursă majoră de AO : struguri, mere, citrice, prune, tomate...
15) Conţinut HISTAMINIC intrinsec
A) Există în piele, sânge, plămâni, intestine, carnea de porc, sardină, anşoa, ton şi-n toate produsele lactate
V) NUL. Apare doar prin fermentare în murături, “moare”, în alimentele alterate și fermentate
16) Concentrarea de substanţe toxice
A) Unele metale grele (Pb, Hg, U, Cd), în special PEŞTELE şi PRODUSELE LACTATE, cu risc de acumulare în organism. Pesticide în cantitate de 7-90 ori mai mare decât a produselor de origine vegetală
V) Unele pesticide şi fungicide, dar adesea în cantităţi mult mai reduse decât în produsele de origine animală, ca : DDT, HCH, paration, ecotiopat etc.
*Reciproc, unele sucuri de fructe şi legume pot vindeca de cancer, concentrând AO !!!
17) Cantitatea de energie folosită pentru a fi absorbite din intestin
A) Crescută
V) Scăzută
18) Conţinut de principii alimentare (proteine, glucite, lipide)
A) DEZECHILIBRAT. Pot surveni carenţe
V) ECHILIBRAT
19) Conţinutul în metale alcaline şi alcalino-pământoase
A) Predomină Na+ > 100 mg%, cu efect hipertensor, excitant, pro-aterosclerotic. Raport K+ / Na+ ~ 1/2 = dezastruos !!!
V) Na+ este < 50 mg%, predominând K+ şi Mg2+, cu efect relaxant, hipotensor şi anti-aterosclerotic. Raport K+ / Na+ ~ 5/1 = optim
20) Durata de viaţă a persoanelor care folosesc acest tip de alimentaţie
A) (mai) REDUSĂ
V) (mai) MARE
20’) Durata de viaţă în funcţie de tipul generic de alimentaţie
a) Omnivor – baza de referinţă => +/- 5% ani
b) Dieta evreiască => + 6–8 ani
c) Dieta ovo-lacto-vegetariană => + 10-15 ani
d) Dieta lacto-vegetariană => + 20-25 ani
e) Dieta vegetarian totală (vegan) => > 30 de ani
f) Dieta vegan crudivoră => centenar sigur
21) Starea de sănătate a persoanelor care folosesc acest tip de alimentaţie
A) (mai) bolnăvicioase
V) Mult mai sănătoase
22) Frecvenţa CANCERULUI
A) Crescută
V) Este nulă la veganii normoponderali
23) Frecvenţa REACŢIILOR ALERGICE
A) Crescută
V) Scăzută
24) Efectele pe termen lung ale convieţuirii alături de :
A) Un animal “de apartament”
- reacţii alergice
- diverse parazitoze intestinale
- risc de ectoparaziţi
V) O plantă de apartament
- sursă de oxigen
- aeroionizare negativă
- efect psihologic + (floarea)
25) Coloranţi
A) ADĂUGAŢI, cu potenţial cancerigen şi cu numeroase alte efecte adverse (alergice)
V) CONŢINUŢI, cu efect anti-cancerigen important, dar fără alte efecte adverse
26) Problema ECOLOGICĂ
A) O suprafaţă mare de teren produce o cantitate mică de alimente, cu costuri ridicate. Poluare şi deşertificare.
V) O suprafaţă mică de teren este capabilă să alimenteze multe persoane, cu costuri mici. Risc de poluare NUL.
27) Costurile alimentaţiei
A) Adesea mai mici (artificial, prin subvenţionarea statului) dar…
V) Adesea mai mari, dar… contează efectele asupra sănătății
28) „Arderea” şi eliminarea proteinelor
A) Se face preponderent spre acid oxalic şi uric (greu eliminabile şi greu solubile în apă) şi mult mai puţin spre uree. Suprasolicitare renală, risc litiazic şi de gută (organismul uman NU posedă urează !) + acidifierea mediului intern
V) Se face preponderent spre uree (uşor eliminabilă şi foarte solubilă în apă) şi mai puţin spre acid uric şi oxalic (ştevie, lobodă, măcriş, sfeclă roşie, spanac). Nesolicitare renală la un aport lichidian suficient, fără risc de gută sau litiazic
9) Alte proprietăţi
A1) Pro-inflamatorie, favorizând apariţia tuturor bolilor reumatismale, alergice şi degenerative, dând vasoconstricţie, conducând la ateroscleroză şi la formarea de microcheaguri în circulaţia sangvină
A2) Carnivorele au dentiţia adaptată pentru sfâşiat şi muşcat, o aciditate gastrică extrem de mare şi un intestin scurt cu evacuare rapidă
A3) Dă dependenţă
V1) Anti-inflamatoare, desensibilizantă şi vasodilatatoare, opunându-se apariţiei tuturor bolilor reumatismale, alergice şi degenerative, dând şi o protecţie vasculară sigură şi eficientă
V2) Omul are dantura adaptată pentru mestecat, o aciditate gastrică medie şi un intestin lung (7-10 m) cu evacuare lentă (cca. 24 de ore)
V3) Nu dă dependenţă
Vegetarieni celebri : Socrate, Pitagora, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Jean Jacques Rousseau, Lev Nicolaevici Tolstoi, Friedrich Nietzsche, George Bernard Show, Albert Einstein, Mahatma Ghandi
Citate celebre ale acestor oameni celebri :
• ”Animalele sunt prietenii mei, iar eu nu obișnuiesc să-mi mănânc prietenii” (George Bernard Show)
• ”Tocănița de carne este felul tipic al decadenței” (Jean Jacques Rousseau)
• ”Noi trăim pe viața altora. Corpurile noastre sunt niște cimitire umblătoare ! Va veni timpul când omul va privi la un ucigaș al animalelor la fel cum privește acum un ucigaș de om” (Leonardo da Vinci)
• ”Nu poți să dorești ca pe Pământ să fie pace și prosperitate, în vreme ce corpurile noastre sunt niște morminte în care sunt îngropate animalele moarte” ; ”Omul distruge în sine toate simțirile sufletești înalte – compasiunea și îndurarea - față de alte creaturi vii, similare lui și trecând peste sine, își împietrește inima” (Lev Nicolaevici Tolstoi)