ATENTIE MARE la vitamina C si la fructoza !ATENTIE MARE la vitamina C !!!
1. Vitamina C pe care a facut-o Tata-Dumnezeu si pe care a pus-o intr-o sumedenie de plante si fructe, este sub forma de poliascorbat (deci polimer), invelita in baze tampon, ALATURI DE substante potentatoare de efect (bioflavonoide), care-i "salta" efectul de 100-500 de ori. Se absorabe sub forma de polimer, corpul o stocheaza in ficat si-si "feliaza" din lantul polimeric exact cit ii trebuie, FARA a acidifica mediul intern + avind o durata lunga de actiune 1-3 zile. Mincind 20 kiwi/zi (moliut si dulce, deci NU acru), aveti cam 10 gr. de vitamina C, fara vreun risc de acidificare a mediului intern + potentate de 400 de ori ca efect de catre colorantul verde din kiwi !
2. Vitamina C pe care am extras-o noi, "desteptii" (dar cu sensul celalalt) de doctori si de farmacisti si am facut din ea pastile si fiole este sub forma de acid ascorbic (deci monomer), NU este invelita in baze tampon, NU are substante potentatoare de efect (bioflavonoide), iar efectul sau NU este potentat. Se absorabe sub forma de monomer, corpul o stocheaza in cantitate redusa in ficat acidifica mediul intern + avind o durata scurta de actiune de 8-24 de ore. Luati dvs. numai > 200 mg de vitamina C pastile sau fiole, ca o sa va acidificati rau mediul intern, o sa pierdeti Calciu pentru tamponare + o sa riscati sa faceti pietre la rinichi (calculoza cistinica).
Administrarea intempestiva de vitamina C sub forma de fiole soldatilor rusi care aparau Stalingradul NU a ameliorat deloc simptomele de scorbut de care sufereau acestia, caci factorul care rezolva scorbutul NU este acidul ascorbic simplu, ci "cuplajul" acid ascorbic + bioflavonoid !

Paralelism :
NU CUMVA sa folositi fructoza ca indulcitor !!! Fructoza ca indulcitor (sinonime : sirop de artar / agave / porumb, indulcitorul din stevie etc.), deci aceeasi substanta, aceeasi formula chimica comparative cu fructoza din fructe, are radical alte efecte in 2 ipostaze diferite :
- fructoza din plante este “invelita” in fibre, minerale, vitamine si antioxidanti. Se absoarbe lent si persistent din intestinal subtire, ajunge in cantitati mici la nivelul ficatului, care o proceseaza fara probleme in energie, sau o converteste in glucoza etc.
- fructoza ca si indulcitor NU este “invelita” in nimic. Se absoarbe violent din intestinal subtire, ajunge in cantitati enorme la nivelul ficatului, care nu o poate procesa + determina secretia unei cantitati enorme de insulina si brusc secretate (= factor de crestere) + o transforma urgent in triglceride, acizi grasi si un pic de cholesterol, incarcind gras ficatul si aducind daune pancreasului.