Consideraţii generale cu privire la substanţă
• Formulă chimică : NaCl
• Masă moleculară : 58,5
• Este o SARE derivată dintr-un acid puternic (HCl) şi o bază puternică (NaOH). Caracter neutru
• Moleculă mică, formată dintr-un metal alcalin, extrem de reactiv (Na) şi un halogen (Cl)
• Legătura dintre metal şi nemetal este puternică, de tip ionic
• Formează cristale de culoare incoloră, ce se amestecă în orice proporţie cu apa, fiind din acest motiv şi foarte higroscopică ; se dizolvă şi-n unii solvenţi organici polari
• Gust sărat (de unde-şi trage şi numele), datorat în cea mai mare clorului
• Se extrage din mine, prin diverse metode („a saramurii”...), sau prin evaporarea apei de mare ; rezultă şi prin diverse reacţii de laborator
• În România zăcămintele de sare se numesc OCNE, iar muncitorii OCNAŞI
• În unele zone din lume (Africa occidentală) sarea a fost folosită timp de secole drept monedă de schimb, fiind foarte rară
• Utilizări : industria alimentară (dă gust specific mâncării, conservant, pentru murat...), industria chimică de sinteză (a sodei caustice, a celei calcinate, obţinerea Na metalic, a Cl2, tăbăcărie, diverse sinteze chimice...)