Anatomic și fiziologic oamenii au fost creați vegetarieni !


Anatomic și fiziologic oamenii au fost creați vegetarieni !
(prescurtări : carnivorele (C) ; ierbivorele (I) ; omul (O))

1. C : Au gheare pentru zgâriat și înșfăcat prada
     I : Au unghii, care la majoritatea sunt transformate în copite pentru mers.
   O : Are unghii

2. C : Au blană care le acoperă corpul
     I : Au păr care le acoperă pielea
   O : Au piele prevăzută cu păr

3. C : căldura în exces este eliminată pe cale bucală, la nevoie prin intermediul limbii care poate ieși mult în afară și la nivelul pernițelor palmare și plantare
     I : transpiră prin porii de pe suprafața pielii
   O : transpiră prin porii de pe suprafața pielii

4. C : Au canini care depășesc în dimensiuni ceilalți dinți și incisivii conici și ascuțiți, special pentru a sfâșia
     I : Au dantura special adaptată pentru mestecat
   O : Are dantura la același nivel, adaptată pentru mestecat

5. C : Mandibula NU are posibilitatea de a desfășura mișcări de lateralitate
      I : Mandibula are posibilitatea de a desfășura mișcări de lateralitate pentru o bună și îndelungată masticație
     O : Mandibula are posibilitatea de a desfășura mișcări de lateralitate pentru o bună și îndelungată masticație

6. C : Când mănâncă sfâșie și înghit bucăți mari de carne crudă, foarte puțin mestecată
     I : Când mănâncă apucă vegetalele cu buzele și dinții incisivi, le retează, apoi le mestecă timp îndelungat, amestecându-le cu salivă, pentru ca apoi să le înghită
   O : Când mănâncă, apucă mâncarea cu incisivii, o mestecă timp îndelungat și o amestecă cu salivă pentru ca apoi să înghită cantități mici de mâncare

7. C : Tub digestiv scurt, de circa 3-5 ori lungimea corpului, adaptat pentru a permite un pasaj rapid al cărnii și o absorbție urgentă
     I : Tubul digestiv lung, care are de 8-12 ori lungimea corpului, adaptat pentru absorbția lentă și persistentă a alimentelor
   O : Tub digestiv lung, de 8-10 ori lungimea corpului, adaptat pentru absorbția lentă și persistentă a alimentelor

8. C : Salivă acidă, produsă în cantitate nu prea mare, lipsită de enzima glicolitică ptialina
     I : Salivă bazică, produsă în cantitate mare, cu prezența ptialinei care predigeră amidonul
   O : Salivă discret acidă sau neutră (pH = 6-7), cu prezența ptialinei, pentru a predigera amidonul

9. C : Aciditate gastrică extremă < 0,5 unități pH
     I : Aciditate gastrică importantă > 1 unități pH
    O : Aciditate gastrică importantă 0,8-1,5 unități pH

10. C : Absorbție intestinală înaltă (>90%), reziduu intestinal mic, uscat și iritant, ce va putrezi, predispunând la constipație
     I : Absorbție intestinală joasă (8-30%), reziduu intestinal mare, umed și neiritant, ce va fermenta, fără a genera constipație, ci gaze (metan, mai ales)
   O : Absorbție intestinală în funcție de preponderența alimentației : înaltă, dacă este vorba de alimente de origine animală, cu toate consecințele care decurg și pentru carnivore + risc de cancer de colon, sau mult mai joasă, similară ierbivorelor, de-asemenea cu toate consecințele care decurg de-aici ! Omul nu are capacitatea de a digera polimerul de celuloza

11. C : pH-ul sangvin discret acid
     I : pH-ul sangvin discret bazic
   O : pH-ul sangvin discret bazic : 7,4 +/- 0,02 unități pH

12. C : Toleranța la efort persistent slabă
     I : Toleranța la efort persistent înaltă. Cu caii și cu boii se ară !
   O : Toleranța la efort persistent foarte bună

13. C : Apa o beau prin fenomenul numit ”lipăire”
     I : Apa o beau prin sucțiune / soarbere
   O : Apa o beau prin sucțiune / soarbere

14. C : Speranța de viață : scurtă
     I : Sunt mai longevive decât carnivorele
   O : În funcție de preponderența alimentației și a stilului de viață

 15. C : Boli degenerative, osteoporoză și cancer : frecvent
     I : Boli degenerative, osteoporoză și cancer : rar
   O : Boli degenerative, osteoporoză și cancer : în funcție de tipul de alimentație

 16. C : Au pH-ul urinar ACID cu risc litiazic
     I : Au pH-ul urinar BAZIC fără risc litiazic, condiționat doar de aportul lichidian
   O : Au pH variabil (acid sau bazic) în funcție de alimentație, cu beneficii (dacă e bazic) sau riscuri (dacă e acid)

 17. C : 85% din apa provenită din diureză se elimină prin urină
     I : 20% din apa provenită din diureză se elimină prin urină
    O : 1-2% din apa provenită din urina primară este pierdută prin urină

Știați că :
-          un carnivor poate fi făcut vegetarian total, în vreme ce un ierbivor va putea fi făcut să consume carne crudă extrem de rar ?
-          carnivorele adesea sunt văzute chiar păscând, semn că odată, demult, asta au făcut și ele + au nevoie de minerale și vitamine pe care consumul cărnii nu-l poate oferi
-          cel mai longeviv animal este o specie de broască țestoasă, care este atestată documentar de la 1776, existând într-o grădină zoologică din Sydney – Australia. Aceasta manâncă... salată !
-          cel mai longeviv și totodată cel mai de povară animal de pe lângă curtea omului este... calul ! Acesta are dantura și tubul digestiv aproape identice cu ale omului. Proverb românesc : ”mânci calule ovăz ?” (și NU carne, lapte, brânză, ouă)
-          cel mai mare animal de uscat este elefantul, adică tot o ierbivoră. Acesta poate alerga continuu cu 40 km/h până la 4 ore neîntrerupt. O carnivoră NU va face așa ceva !
-          cel mai rapid animal de pe Pământ este... ghepardul, deci o carnivoră. Totuși acesta aleargă 3’ cu 145 km/h după... gazela Thomson. De vreme ce tot a 5-a tentativă de a o prinde reușește, înseamnă că de fapt scorul este de 4 : 1 pentru gazelă. Ce face ghepardul după 3’ de 145 km/h ? Zace la pământ, între 90’-120’. Ce face gazela după cele 3’ ? Zburdă, paște... Ce paște ? Carne, lapte, brânză și ouă ?
-          dacă vrem să fim puternici cum e boul, trebuie să mâncăm ce mănâncă boul, dar să nu-l mâncăm pe bou !
-          carnivorele secretă mult suc pancreatic pentru a reuși să digere cantitatea mare de carne consumată
-          nici un ierbivor și nici un carnivor NU mai consumă lapte speciei sale, sau al altei specii din proprie inițiativă după ce a fost înțărcat. Omul de ce ar face asta ?
-          prin prepararea termică (fiert, copt) a alimentelor de origine vegetală circa 50% dintre amino-acizii proteinelor vegetale, dar și celelalte substanțe optic active sunt transformate din forma L- (levogir) absorbabilă în forma D- (dextrogir) lent, insuficient și incomplet absorbabilă. În cazul produselor de origine animală procentul se apropie de 100%. => complet nefondată ideea că am avea nevoie de proteina animală sau că aceasta ar fi superioară. Carnivorele mănâncă carnea crudă, ne-preparată termic, ceea ce omul nu face !