”Pentru sănătatea dvs. evitați excesul de sare, zahăr și grăsimi !”
(prescurtez : AG* = acizi grași)
Am auzit cu toții pe mai toate posturile media acest anunț, care însă prin repetarea sa a început în ultimul timp să ne lase indiferenți. Într-adevăr, există niște adevăruri profunde transmise prin intermediul său, pe care din păcate, chiar multe cadre medicale nu le stăpânesc, deoarece așa ceva nu se învață la Medicină, deoarece nu se dorește ca ele să fie cunoscute ; ce să mai vorbim de omul de rând ? Acesta din urmă înțelege ceva de genul :
- să nu mai pun de-acum ”cu pumnul” sare în mâncare, cum făceam, ci mai cu moderație, poate ”cu lingura” !
- să nu mai stau toată ziua cu lingura în ”cheseaua cu dulceață”, aidoma ”Domnului Goe”, ci să mă limitez la câteva linguri de zahăr sau de miere !
- ...dar ce-or fi alea... ”grăsimi” ? Cred că este vorba de slănină, probabil de untură și...cam atât.
Cam așa gândește omul de rând. Nimic mai greșit și mai departe de adevăr ! Din păcate însă, un adevăr spus pe jumătate (sau nici măcar) sau unul neexplicat este similar cu o mare MINCIUNĂ !
Dar care să fie... ”excesul” acela ???
Am convingerea că vom fi șocați, când vom vedea cât de mic (din punct de vedere cantitativ) este acel exces și pe care majoritatea dintre noi îl depășim zilnic, nu de alta, dar după ce ”sloganul” de mai sus a fost lansat în eter, nimeni nu clarifică cum stau de fapt lucrurile.
Drept pentru care mi-am propus în articolul de față să discut deschis problematica ”excesului de sare, zahăr și grăsimi” și să arăt riscurile majore pentru sănătate pe care le poate avea necunoașterea acestui... exces !
Dar hai să pornim la drum !
1. ”...excesul de sare”
Este foarte important să reținem că TOATE alimentele conțin sare (clorura de sodiu – NaCl).
Deci pornim de la această premiză : TOATE alimentele conțin sare !!!
- foarte multă (> 100 mg / 100 grame produs) există în toate produsele alimentare de origine animală, fără să o mai adăugăm noi ;
- enorm de multă (> 500 mg / 100 grame produs) există în produsele lactate, chiar dacă NU le mai adăugăm noi (însă brănzei de burduf / putină îi mai punem și noi, în afara cele ”ascunse”, pe care oricum aceasta o conținea) ;
- mai puțină (< 50 mg / 100 grame produs) în produsele alimentare de origine vegetală (legume, leguminoase, fructe, cereale, semințe) ;
- însă există 3 alimente de origine vegetală care au sare conținută în ele la nivelul alimentelor de origine animală (> 100 mg / 100 grame produs) : ciupercile, tomatele și spanacul. Motiv pentru care ar fi bine ca atunci când le consumăm, să fim foarte atenți la câtă sare mai adăugăm mâncării, dacă servim aceste alimente la masă !
- aș vrea să NU uităm nici de murături și nici de brânza de putină (+/- de mămăligă, pâine etc.), care în funcție de metoda de preparare, conțin și ele de regulă > 100 mg / 100 grame produs sare !!!
DACĂ nici un aliment NU ar conține sare (însă mai sus am spus că TOATE au !), ar trebui să adăugăm sare în alimente într-o cantitate care să nu depășească 7-8 grame / zi, deci excepțional ! Dar cum TOATE alimentele au... excesul este la un singur pas, care aproape întotdeauna este făcut, iar depășirea este frecvent copioasă, cu riscuri MAJORE pentru sănătate, așa cum vom vedea în continuare ! Adesea se ajunge fără nici un fel de probleme la 15-20 g de sare adăugată mâncării !
Să vedeți de unde plec și unde ajung !
- cu vârsta ne scade văzul ! Ce vom face ? Ne punem ochelari !
- cu vârsta ne scade auzul ! Ce vom face ? 2 variante : ne punem aparat de auzit sau... (mai grav) ne apucăm să... strigăm unii la alții ca să ne înțelegem !
- (acum mare atenție !) cu vârsta ne mai scade și... gustul ! Întrebare : ați văzut vreodată pe cineva cu ochelari la... limbă ??? Răspuns : NU !
...iar de aici, de la acest ultim punct, încep să apară problemele sau mai exact MARILE probleme de sănătate. Să vedem cum anume !
De regulă, în familie noastre, o persoană de sex feminin pregătește mâncarea.
Întrebare : când adaugă ea sare în mâncarea proaspăt preparată termic ?
Răspuns : când aceasta este caldă, la 1000C, clocotindă și aburindă pe foc.
Cu vârsta însă, persoanei mai sus menționate îi diminuă și... gustul ! Ia o lingură de mâncare ca s-o guste, își “pârlește” ½ superioară a limbii, cu care și așa nu mai prea distingea gustul sărat și... începe să pună sare în mâncare... ca să-i simtă gustul de... sărat !?! Astfel se trimite pe ea însăși, cât și familia sa în hipertensiune arterială și cardiopatie ischemică. Este vorba de primul pas ! Dar mai sunt și alții. Să urmărim în continuare !
Cu cât crește cantitatea de sare din alimente :
- Scade cantitatea de Calciu din corp (NU cumva să uitați că acest metal are și proprietăți anti-cancerigene de forță medie !), cu riscuri dintre cele mai diverse : osteoporotic, risc de cădere ;
- Crește pofta de mâncare și astfel crește și numărul de kg al membrilor familiei. Însă ”bucătăreasa” va fi apreciată și astfel mâncarea se va termina mai repede ! Sunt persoane care afirmă că ”este normal, cu vârsta să mai acumulăm niște kg în plus”. NU este deloc normal !!! Este frecvent o consecință a consumului excesiv de sare ;
- Apare iritabilitatea, nervozitatea, se accentuează comportamentul agresiv, scade toleranța la stres
- Este dezechilibrat raportul K+ / Na+ în favoarea celui din urmă. Dacă raportul tinde să se egalizeze sau să devină favorabil Na+-lui, există risc semnificativ de... cancer în familia respectivă.
(în lactate, raportul Na+ / K+ este 2 / 1, în vreme ce în TOATE alimentele de origine vegetală raportul K+ / Na+ este de măcar 5 / 1).
Aș dori să atrag serios atenția și asupra unui produs, care există prin toate magazinele alimentare. Este vorba de bulion. Pe foarte multe etichete ale sticlelor de 1 litru se poate citi : tomate, apă, sare 2%. Aparent nevinovat !
Eu, Călin Mărginean, sunt capabil să beau 1 litru de bulion în mai puțin de 2 minute ; probabil că și dvs. Însă știți cât înseamnă 2% la 1 litru ??? Da, ați ghicit : cca. 20 grame ! Deci teribil de mult !
NU mă opun deloc consumului de bulion preparat în gospodărie, ba chiar îl încurajez ! Colorantul roșu din bulion (licopen-ul) este singurul antioxidant de forță a cărei cantitate sporește prin fierbere de... 5 ori ! Dar absorbția sa (trebuie știut și acest lucru) se face EXCLUSIV în mediu gras, motiv pentru care recomand consumul a 1 linguriță de ulei de măsline înainte de a consuma bulion sau pepeni roșii, sau lingurița va fi adăugată peste salata de legume care conține tomate. Recomand bulionul ne-conservat cu Aspirină (”salicilat”), benzoat de sodiu (E 211 sau ”conservantul alimentar”), sau prin adăugarea unei mari cantități de sare !
Revin la întrebarea inițială : câtă sare să adăugăm atunci mâncării ? Cât mai puțină sau deloc !!! Dar niciodată > 2-3 g / zi de persoană (cu câteva rare excepții legate de munca în microclimatul cald), însă aceste valori luați-le ca pe o valoare maximă pe care să nu o atingeți decât excepțional și nu zilnic !
Rețineți și un catren extrem de inspirat, util și sugestiv pentru sănătatea dvs., pe care l-am compus cu ani în urmă, referitor la persoana care ne gătește bucatele, dar și pentru noi : ”De vrei să fii sănătoasă / Să n-ai solniță pe masă !”
Da, nu contest că există și persoane ai căror rinichi pierd sare, având o tensiune arterială cu valori extrem de joase (80 / 50 sau chiar sub această valoare). Dar aceste persoane sunt foarte rare și ele nu intră în atenționarea referitoare la consumul de sare. Ele vor putea să consume sare și să bea lichide invers proporțional cu valorile tensionale, pentru a menține totuși tensiunea arterială la valori convenabile.
Ar fi bine să știm cu toții că alimentele au și un gust propriu, pe care mulți dintre noi, prea adesea îl mascăm prin gustul de sare. De ce nu am beneficia de acest gust ? Este foarte important să ne educăm gusturile și să alegem alimentele cu creierul, deci doar pe cele care sunt sănătoase și nu mânați de un gust pervertit care adesea primează.
O precauţie extrem de importantă merită a fi luată în calcul legată de SARE : ea nu va trebui să fie iodată şi nici nu va conţine substanţe anti-aglomerante !
Cu cât sarea de masă este mai ”fină”, aceasta va conține substanțe anti-aglomerante, dintre care cea mai folosită este E 536 sau... fero-cianura de potasiu ( K4[Fe(CN)6] ). ”Sună” bine, nu-i așa ?
În unele ţări, printre care şi România, se foloseşte pentru consumul uman, dar şi pentru cel animal, datorită unei legiferări defectuoase şi dezastruoase în domeniu, aproape exclusiv sarea iodată, care conţine iodatul de sodiu sau cel de potasiu (NaIO3 sau KIO3), substanţe pro-oxidante şi astfel procancerigene, cu tropism aproape specific pe tiroidă (dar nu numai !). Da, există în țara noastră circa 30 de județe în care cantitatea de Iod din apă este mult sub necesar. Astfel s-a impus, din rațiuni medicale suplimentarea cu o anumită formă chimică a Iodului a alimentelor. Însă contează teribil de tare și forma sub care eu administrez un anumit element chimic cuiva.
De pildă, dacă unui pacient cu deficit de Calciu îi voi administra oxalat de Calciu, îi voi face praf rinichii și-i voi și irita serios între tubul digestiv ; capac la toate, Calciul din oxalatul de Calciu NU este o formă absorbabilă a metalului. Dacă însă îi voi administra lactat sau citrat de Calciu va fi foarte bine.
La fel de serioasă este și problema Iodului. Dacă s-ar fi ales suplimentarea cu Iodură de Potasiu (cel mai bine) sau de Sodiu (KI sau NaI) ar fi fost în regulă, dar alegerea a fost a Iodatului de Potasiu și/sau a celui de Sodiu (KIO3 sau NaIO3).
Cea mai bună alegere însă ar fi fost ca populația să fie sfătuită să consume recordmenul în Iod al lumii vegetale (mă refer la usturoi), sau/și ceapă, praz, nuci, algele marine, tomate, salată.
În acest sens, vă recomand procurarea şi folosirea exclusivă a sării luată / adusă direct dintr-o salină sau a celei grunjoase, care are menţiunea explicită pe ambalaj „sare neiodată” ! Luaţi serios aminte la precauţia de mai sus, CHIAR DACĂ NU aveţi cancer !!! Deseori este iodată (și nu ”iodurată”) până și sarea marină ! Dacă însă locuiți într-o zonă cu sol / apă sărace în Iod, introduceți în alimentația dvs. alimentele vegetale menționate mai sus.
2. ”...excesul de zahăr”
Nu știu dacă vă vine să credeți, dar în tot sângele din corpul nostru avem fix... o (una) linguriță de zahăr !!! (practic de glucoză). ...și nici măcar aia plină ! Așa-i că-i incredibil de puțin ?! Și asta pentru a avea o glicemie normală de 70-110 mg%.
Hai să facem un calcul : 85-90 mg% (glicemia medie normală) x 5-5,5 litri de sânge => 4,25-4,95 g de glucoză ! Calculul este valabil pentru un adult de 65-70 kg ! Un copil, în funcție de vârstă are (mult mai) puțini litri de sânge !
În corpurile noastre avem globule albe, care după cum știm cu toții, reprezintă ”soldații” organismului, apărându-ne în fața agresiunilor : microbiene, virale, fungice (ciuperci), celulelor tumorale.
Însă hai să luăm exemplul plastic al unei boli de nutriție a cărei frecvență crește alarmant în zilele noastre : diabetul zaharat. Datorită valorilor glicemice înalte, în corpul persoanei cu diabet zaharat nu mai luptă nimeni. Iar dacă apare cumva vreo agresiune microbiană la vreun membru inferior, infecția are șanse să avanseze, chiar cu risc de amputație pentru diabeticul respectiv ! Motivul ? Globulele albe, care în mod normal (deci nativ) ar trebui să ”mănânce” (fagociteze) microbi, ajung să mănânce... zahăr ! Pe de altă parte, la diabetici, frecvența cancerului este de > 6 ori mai mare decât în rândul populației generale !!! Motivul ? Limfocitele T killer (tipul specializat de globule albe care ar trebui să ”mănânce” celulele tumorale) în loc să-și facă treaba pentru care-au fost create, mănâncă... zahărul din sânge în exces !!!
Însă hai să mergem cu raționamentul puțin mai departe și să vedeți ce iese :
- 1 linguriță de zahăr în tot sângele, înseamnă așa cum am menționat mai sus, o glicemie normală de 70-110 mg% ;
- 2 lingurițe de zahăr în tot sângele, înseamnă o glicemie de 140-220 mg%, adică un veritabil... diabet zaharat !!!
- 3 lingurițe de zahăr în tot sângele, înseamnă o glicemie de 210-330 mg%, adică un diabet zaharat dezechilibrat !!!
- 4 lingurițe de zahăr în tot sângele, înseamnă o glicemie de 280-440 mg%, adică nivelul superior al suportabilității organismului sau... pragul de comă (pentru valoarea superioară) !!!
- 5 lingurițe de zahăr în tot sângele, înseamnă o glicemie de 350-550 mg%, adică nivelul superior al suportabilității organismului sau un risc major de deces (pentru valoarea superioară) !!!
Deci doar :
- 1 linguriță de zahăr în tot sângele face diferența între normal și diabetul zaharat !
- 4 lingurițe de zahăr în tot sângele fac diferența între un om viu și unul mort !
În realitate (însă NU vă încurajez să faceți aceasta, ci din contră !), se poate consuma un borcan cu dulceață până și de către un copil (care nu are diabet zaharat), însă cu prețul unei supra-solicitări pancreatice atroce ; gest care prin repetare este capabil să genereze un diabet zaharat în lunile sau anii următori. Dar o persoană diabetică care va consuma un borcan cu dulceață are șanse mari să intre în comă sau chiar să decedeze.
Chiar dacă nu apare un diabet zaharat imediat, ci pot trece ani de zile de excese, grație unei rezerve funcționale teribile a pancreasului, insulina generată în exces, special pentru a menține (aș spune) cu disperare nivelul de o linguriță de zahăr în tot sângele :
- este un factor de creștere : al vaselor spre înăuntru (ateroscleroză la orice vârstă) și al tumorilor latente sau veritabile
- stochează glucoza mai ales sub formă de grăsime
- reține apă și sare în corp, iar până la hipertensiunea arterială nu mai este decât un pas.
”Nevinovatele” lingurițe de zahăr zilnice, care generează un psedo-diabet zaharat auto-indus, pe perioade mai lungi sau mai scurte au efecte în organism comparabile cu ale diabetului zaharat : este grăbită coagularea sângelui și formarea de cheaguri în vase, imunitatea de orice fel va fi prăbușită, procesul aterosclerotic grăbit, nivelul grăsimilor sangvine este crescut periculos, are loc alterarea funcției renale, cerebrale, cardiace, hepatice, oasele sunt demineralizate, maladia canceroasă poate surveni oricând etc.
Îmi place să dau adesea o pildă pacienților mei spunându-le : ”dacă aș pune în fața dvs. 2 farfurii, una dintre ele plină cu microbi și celule canceroase, iar cealaltă plină cu o felie de tort, dvs. pe care dintre ele ați alege-o ?”. Firește că orice om întreg la minte ar alege-o pe cea din urmă ! Ei bine, așa ”gândesc” și globulele albe ale sângelui !
Când apare o mărire a valorilor glicemice, globulele albe încep să... ”trădeze” și în loc să ”mănânce” ceea ce ar trebui, ajung să mănânce... zahăr !
Știați de-asemenea că o singură linguriță de zahăr sau de miere diminuă apărarea anti-infecțioasă la un adult cu 4%, iar la un copil mic cu până la... 10% ? (este vorba de capacitatea de fagocitoză a polimorfonuclearelor). Astfel că, dacă avem un copil, care răcește chiar și toiul verii și ajunge să-i îngrijoreze peste măsură și pe părinți, dar și pe medicul de familie, prima atitudine terapeutică este de a-i suspenda aportul dulciurilor concentrate (zahăr, miere, bomboane, prăjituri, ciocolate, torturi, fursecuri, băuturi +/- carbogazoase ”răcoritoare”...) și abia apoi, DACĂ mai este cazul, de a-l trece pe antibiotice !
Ar fi bine să știm și faptul că în fiecare zi în corpurile noastre apar între 1.000 şi 10.000 de celule canceroase. Însă datorită unui sistem foarte bine pus la punct, un anumit tip de globule albe (LT killer), când au interceptat celulele tumorale, le ”mănâncă” (fagocitează), iar persoana în cauză este capabilă să ajungă la vârste avansate, fără a face boala.
Dacă însă unul sau mai mulţi factori deprimă concomitent imunitatea naturală a corpului, pentru o perioadă de 3-6 luni persistent-continuu, celulele tumorale nu mai sunt ”mâncate”, iar acestea încep să se aglomereze în anumite ţesuturi şi organe, devenind veritabile tumori. Crescând puţin în dimesiuni, tumorile îşi atrag vase de sânge pentru a se alimenta corespunzător, dar îşi iau şi măsuri de precauţie, nu de alta, dar dacă LT killer se re-”trezesc”, există riscul ca iar să le ”mănânce”.
...şi astfel tumora începe să crească şi tot creşte etc.
Revin la întrebarea inițială : care este excesul de zahăr / miere ? ORICE altă linguriță peste lingurița corpului reprezintă un veritabil... exces pentru organismul unui adult !
Astfel că, introducând ORICE altă linguriță de zahăr în corp, corpului i-am generat un puternic stres, el căutând cu disperare să revină la... ligurița sa, în primul rând de teamă ca globulele sale albe să nu ”trădeze” !
Se poate astfel lesne genera un pseudo-”diabet zaharat”, consumând doar câteva linguriţe ”nevinovate” de zahăr (sau echivalentul în miere, bomboane, prăjituri, ciocolată, băuturi carbogazoase cu zahăr, torturi...) ; și asta în fiecare zi. Iar imunitatea va fi pe... ”butuci” o perioadă mai lungă sau mai scurtă din zi, ca să nu mai vorbim de veritabilele ”șocuri” pancreatice menționate, organul trebuind să reacționeze prin doze importante de insulină, care să coboare nivelul glicemiei.
Să nu uitați niciodată că celula canceroasă are 2 combustibili preferențiali :
- Zahărul (cu cât mai mult și pentru o perioadă mai lungă din zi, cu atât mai bine pentru celula canceroasă) ;
- AG saturați (vezi mai jos).
...și că ea ÎNTOTDEAUNA se dezvoltă EXCLUSIV într-un mediu ACID !!! Iar dulciurile concentrate generează toate ACIDITATE în organism !
Sfat personal : reduceți cât de mult sau folosiți într-o cantitate minimă fructele confiate (stafide, curmale, smochine, prune uscate, caise uscate...), eventual la masa de dimineață alături de cerealele integrale și-ntr-o cantitate de condiment. După un efort intempestiv 100-150 g de curmale au capacitatea de a remonta o persoană epuizată !
Am fost blamat repetat pentru afirmația pe care o fac în continuare, dar doresc să o și demonstrez : zahăr = miere !!! Motive :
- zahărul conţine 100% zaharoză, în vreme ce mierea conţine între 78-87% zaharuri simple (glucoză, fructoză...) şi zaharoză ;
- calea de metabolizare a zahărului în organism este IDENTICĂ cu cea a mierii ;
- zahărul induce ACIDITATE în organism (lucru nepermis, deoarece corpul nostru este bazic), în vreme ce mierea are un pH de 4 (mediu acid) ;
- într-adevăr, faţă de zahăr, mierea conţine foarte multe minerale şi vitamine ; DAR într-o cantitate aşa de mică, încât nu poate fi considerată o sursă demnă de luat în seamă pentru nici una dintre acestea !
- calea de metabolizare a zahărului în organism este IDENTICĂ cu cea a mierii ;
- zahărul induce ACIDITATE în organism (lucru nepermis, deoarece corpul nostru este bazic), în vreme ce mierea are un pH de 4 (mediu acid) ;
- într-adevăr, faţă de zahăr, mierea conţine foarte multe minerale şi vitamine ; DAR într-o cantitate aşa de mică, încât nu poate fi considerată o sursă demnă de luat în seamă pentru nici una dintre acestea !
Practic, daca vrem să fim consecvenți vom afirma, fără teama de a greși că 4 lingurițe de zahăr echivalează cu 5 de miere. Nu voi greși nici dacă voi afirma că zahăr alb = zahăr brun ! La cantitatea neglijabilă de minerale și vitamine pe care le conține acesta din urmă, nu are rost să plătiți prețul său, sau să va amăgiți că ar fi mai sănătos. Nici pe departe !
NU înlocuiţi zahărul cu nimic în cancer, dar şi dacă NU aveţi cancer ! Zaharina, ciclamatul, aspartamul şi acesulfamul sunt cancerigene, în vreme ce fructoza are un metabolism aparte, aducând daune ficatului şi determină producerea de AG* saturaţi care înfundă vasele !
3. ”...excesul de grăsimi”
Când omul de rând aude termenul de ”grăsimi”, aproape întotdeauna el le asociază cu untura și/sau slănina, neștiind că mai există și alte ”grăsimi” pe lumea asta, unele chiar de departe mai periculoase pentru sănătatea sa !
Acum lucrurile se complică puțin și subliniez cuvântul ”puțin”, deoarece dorind să nuanțez anumite lucruri, cu scopul de a le clarifica, este nevoie să apelez unde va fi cazul și la noțiuni de chimie.
Dar s-o luăm pe rând...
Există mai multe tipuri de grăsimi :
- uleiurile, care sunt tot... grăsimi, dar lichide la temperatura camerei (sau ”nesaturate”) ; la rândul lor se împart în omega 6, omega 3 și omega 9 ;
- colesterolul este tot o... grăsime ! ;
- există grăsimi solide la temperatura camerei (sau ”saturate”) ;
- ...și mai există o serie de grăsimi numite ”trans”, fiind de departe cele mai periculoase !
Chiar așa de multe-s grăsimile astea ? Da, ba chiar și mai multe, dar doar pe acestea le tratez eu în cadrul articolului de față !
Să ne ocupăm pe scurt de fiecare dintre acestea în cele ce urmează :
a) DACĂ vreți să fiți sănătoși (asta vă spun eu, autorul acestui articol, însă dvs. puteți alege și altfel !), rețineți că pe lumea asta există DOAR 4 uleiuri : uleiul de măsline (pentru gătit), uleiul de in alimentar (căci există și pentru motoare și pentru pictură), uleiul de cătină și uleiul de rapiță. Ultimele 3 uleiuri luați-le numai ca suplimente alimentare, chiar zilnic dacă doriți, dar NU gătiți cu ele !
Adesea am spus în prezentările pe care le-am susținut, că ”înotul este cel mai bun exercițiu fizic, însă NU înotul în... uleiul din cratiță !”. Am vrut să subliniez prin asta cantitatea care trebuie adăugată în mâncare, care trebuie însă să fie cât mai mică !
Rețineți că :
- la 3 linguri de ulei (de oricare ar fi acesta !) și peste pe zi, corpul începe să-l transforme în... colesterol, cu efecte nocive pentru întregul organism. Deci NU consumați mai mult de 2 linguri de ulei pe zi de ulei, sub nici un motiv !!! ;
- uleiul (de oricare ar fi acesta !) este cel mai calorigen aliment, furnizând 930 kcal%. De aici și până la riscurile de a ne depăși copios greutatea este un mic pas, care oricând poate fi făcut ;
- celelalte uleiuri (numite generic ”omega 6”, după structura lor chimică, adică uleiurile de floarea soarelui, dovleac, (uleiul de) soia, palmier, susan...), dacă sunt consumate determină în organism o stare pro-inflamatorie = pro-reumatism, pro-coagulare și indirect pro-cancer
b) Colesterolul este o substanță extrem de necesară organismului !!! Însă întreaga cantitate de care avem nevoie o face chiar ficatul, fără să mai fie nevoie să aducem colesterol din afară ! DACĂ însă aducem în organism cantități mai mari de 250-300 mg de colesterol pe zi (părerile diverșilor cercetători sunt împărțite), ficatul nu va mai fi în stare să proceseze cantitatea mare de colesterol adusă în corp și îl va
- vărsa pe vasele de sânge (artere), cu înfundarea consecutivă a acestora (ateroscleroză, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, arteriopatie obliterantă, infarct miocardic / cerebral etc.) ;
- elimina prin vezica biliară, cu risc de a face pietre la fiere (litiaza biliară) ;
- îl va depune sub piele, sub forma unor ”gâlme” (limbaj popular) sau ”lipoame” (limbaj medical), cu daune estetice, dar nu numai.
Merită reținut și faptul că TOATE alimentele de origine animală conțin colesterol și doar 2 alimente de origine vegetală conțin colesterol (spirulina și carob-ul). Dar ultimele 2 conțin așa de puțin, încât putem uita remarca referitoare la aceste (super-)alimente.
Întrebare : ce să facem ca să reducem valorile colesterolului din sânge, dacă TOATE alimentele de origine animală conțin colesterol ? Să luăm pastile !!! (ne vor spune doctorii). Însă dacă am lăsa bunul simț să ne dea răspunsul, care credeți că ar fi acesta ? Dieta vegetarian totală ! Interesant este că încă de pe pagina a II-a a Bibliei, Însuși Dumnezeu ne-a prevăzut să fim vegetarieni totali, drept cea mai bună opțiune dietetică cu putință pentru noi !
”și Dumnezeu a zis : Iată că v-am dat orice plantă care produce sămânță și care este pe fața întregului pământ și orice pom care are în el rod cu sămânță ; aceasta să fie hrana voastră” (Geneza 1,29)
Alimente extrem de bogate în colesterol (mult > 200 mg%) : organele animale (creier, rinichi, ficat, piele, splină, limbă etc.), ouă, icre, unt, untură, slănină, seu.
NU cumva să uitați, că dacă într-o zi nu ați consumat deloc alimente de origine animală, dar spre seară mâncați un singur ou, acesta conține așa de mult colesterol, încât doar el va depăși capacitatea ficatului dvs. de a procesa colesterolul și va depune excesul pe vase. Doar un singur ou !!! Atenție deci la ”excesul de colesterol” pe care tocmai l-am definit mai sus ! Nu doresc să intru în detalii chimice și bio-chimice și nici nu doresc să dezbat tema colesterolului oxidat, sau au prăjirii alimentelor bogate în colesterol, care sunt și mai periculoase pentru sănătate ! Așadar simplul consum al alimentelor mai sus menționate reprezintă un exces de colesterol pentru organismul unei persoane ;
c) dintre grăsimile solide la temperatura camerei, alături de colesterol sunt unele numite generic ”grăsimi saturate”. Grăsimile saturate (trigliceridele și AG saturați) ar trebui să constituie cu cât mai puțin, cu atât mai bine, dar măcar < 25% din nivelul caloric furnizat de către toate grăsimile alimentare !
Însă hai să mergem puțin mai departe cu calculele !
Zilnic noi trebuie să ne asigurăm aproximativ 10-20% proteine, 55-65% glucide și 20-30% grăsimi (per global), raportat la numărul de calorii pe care le ingerăm. Să luăm cifra intermediară (25%) pentru lipidele (grăsimile) totale.
Un bărbat sedentar de 70 kg va trebui să consume 30 kcal / kg / zi, adică 2.100 kcal ca să-și mențină greutatea de 70 kg. Dacă împărțim 2100 kcal la 4 => 525 kcal, ce vor trebui să fie reprezentate de către lipide. Din totalul de lipide se recomandă să nu depășim 25% din cele solide la temperatura camerei, adică dintre cele saturate ! Deci mai împărțim o dată pe 525 la 4 și obținem 131 kcal, care să fie formate din grăsimile saturate. Având în vedere că ORICE fel de grăsime eliberează 9,3 kcal / gram => că cele 131 kcal se obțin din... 14 g de grăsimi saturate. Repet : cel mult !!!
DAR aceste grăsimi saturate există ”ascunse” în majoritatea produselor alimentare pe care noi le consumăm, fără să mai adăugăm noi grăsimi saturate dietei și ”la greu” în produsele alimentare de origine animală ; mai puțin (dar deloc neglijabil) există în produsele alimentare de origine vegetariană (cu excepția nucii de cocos, a uleiului de palmier și a avocado care conțin cantități foarte mari de AG saturați) !!!
(Întrebare : știind aceste lucruri, ne mai vine să ungem un ”codru” de pâine cu un strat gros de unt, peste care să mai adăugăm și sare, pe care să i-o dăm unui copil, înainte ca acesta să plece la joacă ? Așa-mi dădea mie bunica în Banat, acum 35 de ani, iar în urmă cu 20 de ani ajunsesem în prag de diabet zaharat și cu tensiunea la valori de 180 / 120 mmHg !?! Obiceiul din păcate trece peste generații și din câte știu se mai păstrează și azi).
Alimente extrem de bogate în grăsimi saturate : unt, untură, slănină, seu, piele, margarine, nuca de cocos, avocado, cașcaval, brânza grasă, smântână, uleiul de palmier (43-46%) etc.
Merită făcută o mențiune specială pentru o substanță extrem de periculoasă pentru vasele noastre de sânge, numită acidul miristic, un AG saturat cu 14 atomi de carbon. Această substanță există în toate alimentele menționate în aliniatul precedent, având 2 proprietăți dezastruoase :
- înfundă vasele de sânge de 2-4 ori mai grabnic decât colesterolul
- este cel mai puternic factor de creștere a colesterolului cunoscut
Cât / ce reprezintă excesul grăsimilor saturate ? Aproape doar simplul consum al alimentelor menționate mai sus, chiar în cantități simbolice, ne trece fără voia noastră (și mai grav este că fără să ne dăm seama) la categoria... ”exces” !
d) grăsimile ”trans” sunt poate de departe cele mai periculoase pentru sănătatea noastră. Grăsimea ”trans” este prezentă ”nativ” în toate produsele lactate, carnea de vită și miel, unt, precum și în uleiurile rafinate
Grăsimea ”trans” se formează și atunci când :
- uleiurile vegetale mono- sau/și poli-nesaturate sunt hidrogenate și închegate pentru a forma mai multe tipuri de margarine sau / și
- grăsimile vegetale devin mai închegate pentru frăgezirea aluatului
- AG omega 6 și cei omega 3 își schimbă configurația prin expunere la lumină sau / și căldură
Majoritatea AG ”trans” provin din margarine, mâncăruri prăjite (și pre-prăjite, gen cartofii înghețați) și din produsele de patiserie făcute cu uleiuri sau grăsimi parțial hidrogenate : nuga, înghețate, pufuleți, biscuiți, prăjituri, gogoși, foietaje, brioșe, croissant-e, snacks-uri, chips-uri, cartofi prăjiți, prăjeli cu pesmet, existând practic în toate produsele fast-food.
Grăsimile saturate și ”trans” au de asemenea un rol în producerea texturilor și aromelor multora dintre produsele de patiserie și snacks-uri. Ambele dau foietajelor acea proprietate de... “a se topi în gură”
AG ”trans” se comportă chiar mai rău decât AG saturați, fiind responsabili de creșterea nivelului de colesterol din sânge și a LDL-C. Spre deosebire de grăsimile saturate, ei conduc și la reducerea HDL-C, fiind deci mult mai dăunatori decât acestea. Au și proprietatea de a deplasa efectiv grăsimea corporală spre... burtă, de a mări nivelul glicemic și rezistența la insulină. La același număr caloric, grăsimile ”trans” determină cea mai puternică creștere în greutate dintre toate grăsimile, cu depunere specific abdominală, fiind de dorit ca să nu existe în dieta celor care doresc să-și normalizeze greutatea, sau a celor care vor să și-o mențină.
Produsele făcute cu o proporție mare de grăsimi saturate sau ”trans” au o durata mai mare de viață decât celelalte produse.
De ce se folosesc grăsimile ”trans” în alimentația umană ?
- Măresc valabilitatea produsului în care se introduc la 12-18 luni
- Reduc necesarul de congelare al produselor => preț mai mic de transport / păstrare
- sunt ieftine => oferă marje de profit înalte
- pot fi consumate de vegetarieni (sunt grăsimi vegetale) => Sporesc vânzările și fără... prejudecăți
- au un gust PERICULOS de... BUN !!!
Efectele consumului grăsimilor ”trans” : obezitate, aterogeneză (cardiopatia ischemică e dublă ca incidență pentru AG ”trans” vegetali versus AG saturați animali), cancer, diabet zaharat, boli degenerative ale articulațiilor, depresie, modificări comportamentale ; efectele pro-cancerigene se datorează prăjirii (mai ales prăjirea repetată) cu / în ulei ”trans” ce duce la apariția de acroleină, acrilamidă (ambele și sensibilizante respirator) și a unor produși de glizozilare ; interferă cu procesul de transformare al acidului arahidonic în diverse prostaglandine, cu efecte fiziologice nefaste în special la nivel cerebral, dar nu numai.
Danezii sunt singurii care au stabilit cantitatea maximă de grăsimi ”trans” conţinută în produsele alimentare la < 2%
Nu sunt esențiale, nici necesare corpului și nici nu oferă vreun beneficiu consumatorului ! ...ba din contră !
Care este... ”excesul” acestor grăsimi ”trans” ? Simplul consum al surselor menționate mai sus !
Ca lucrurile să se complice și mai mult, menționez că din dragoste pentru rasa umană, încă de acum > 3.500 de ani Creatorul și Părintele nostru ceresc a lăsat o mențiune specială pe paginile Sfintelor Scripturi în care ne poruncește : ”cu nici un chip să nu mâncați nici grăsime, nici sânge” (Levitic 3,17).
Cred că dacă Dumnezeu ne-ar fi spus să nu consumăm unt, untură, smântână, slănină... că riscăm să facem hiperlipidemie, ateroscleroză, diabet zaharat și apoi infarcte miocardice sau/și cerebrale, cancer etc., cu siguranță că nu L-am fi înțeles. Dar El a poruncit simplu : ”cu nici un chip să nu mâncați grăsime”. Știința medicală a sec. XX a dat însă pe deplin dreptate lui Dumnezeu, arătând demonstrând efectele nefaste ale excesului de grăsime asupra sănătății populației.
Un lucru și mai interesant : știați că nicăieri pe parcursul Bibliei, Dumnezeu nu recomandă consumul nici de lactate și nici de ouă ??? Ar fi bine să medităm la acest lucru !
Închei, afirmând că ”ajutorul” care se dă persoanelor cu venituri foarte mici sau în vârstă, de regulă de către Primării, constând în zahăr, făină albă și ulei de floarea soarelui (ambalat în sticle transparente), reprezintă cea mai ieftină, dar nici pe departe cea mai bună alegere pentru sănătatea acelor persoane !