Cafeinicele

Cafeina
     Consider extrem de oportună inserarea a unor date despre efectele unuia dintre cele mai răspândite şi mai periculoase droguri legale : cafeina (cafeina = cofeina) ! Cine aude de cuvântul cafeină imediat se gândeşte la cafea. E corect ; însă trebuie să ştiţi că surata sa (cacaoa) conţine mai multă cafeină decât cafeaua. Astfel :
- o ceaşcă de cafea (cu o linguriţă la ceaşcă) conţine 50 mg cafeină
- o ceaşcă de ceai verde conţine tot 50 mg cafeină
- o ciocolată de 100 gr. (cu 30% cacao) conţine 60 mg cafeină
- o ciocolată de 100 gr. (cu 75-80% cacao = ciocolată NEGRĂ) conţine 220 mg cafeină !!!
- boabele de cafea conţin 0,25 – 1% cafeină din toată masa lor ; boabele de guarana conţin însă 4-8% cafeină !?!
     CARE sunt TOATE sursele cafeinice pe care trebuie să le avem în vedere + de care trebuie să ne ferim DACĂ vrem să fim sănătoşi ? Cacaoa, cafeaua, ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul negru, ceaiul rusesc, băuturile energizante, -cola, guarana. Unele medicamente conţin cafeină : Cofedol, Antinevralgic, Fasconal.

Care sunt efectele cafeinei asupra organismului ? Minunaţi-vă citind cele de mai jos !
- ¯ fluxul sangvin cerebral (dar mai ales la nivelul lobului frontal) cu până la 30%
- este un puternic excitant cerebral, ­ cantitatea de lipofuscină la nivel neuronal, grăbeşte moartea celulelor nervoase, scoate Calciu din creier, fiind CAUZĂ de bază de generat depresie. Este un drog care dă dependenţă !
- puternic excitant corticale “bici pe un cal care stă să cadă de oboseală”. La nivel de creier există un echilibru între mediatorii excitatori (reprezentaţi în principal de Acetilcolină) şi de cei inhibitori (reprezentaţi în principal de Adenozină). Apariţia cafeinei la nivelul creierului destabilizează acest echilibru, în sensul excitaţiei corticale. Pentru a restabili echilibrul perturbat, în scurt timp, creierul începe să producă adenozină în cantităţi tot mai mari, creînd astfel un efect de frână. ­ consumului de cafeinice, va determina automat şi o ­ a dozelor de adenozină. În momentul în care o persoană dependentă de cafeinice opreşte acest aport, cel puţin pentru 1-2 săptămâni, dozele ­ de adenozină vor genera apatie, lipsă de chef, dureri de cap, imposibilitatea de concentrare,  ¯ toleranţei fizice şi psihice, deficit de memorie, uneori hipersomnie etc. După cel mult 3 săptămâni de oprire a consumului de cafeinice, nivelul de adenozină ¯, iar echilibrul excitaţie / inhibiţie se restabileşte la vechiul echilibru ;
- blochează sinteza moleculelor de plăcere, funcţionând ca mediator fals al creierului
- ­ mult frecvenţa migrenelor
- se ¯ durata somnului în general şi cea a somnului cu vise în special
- ¯ producţia de Melatonină din creier => ne uzăm mai repede şi în ritm accelerat + îmbătrânim mai repede ; reprezintă un factor pro-oxidant MAJOR
- produce, dependent de doză iritabilitate, nervozitate, nelinişte, insomnie / coşmaruri
- constituie un important factor stresor datorită eliberării de molecule de stres în sânge (adrenalină, noradrenalină, cortizol). E bine să ştiţi că Adrenalina mai este denumită şi hormonul îmbătrânirii !
- Cafeina ­ frecvența obezității (pe fondul stimulării descărcării hormonilor de stres)
- Sialoree semnificativă (­ secreţia salivară)
- Bronhodilatator şi fluidifiant ale secreţiilor bronşice. Desface căile aeriene mai mult decât ar fi cazul şi permite intrarea de aer nefiltrat de microbi, poluanţi atmosferici, alergizanţi în plămâni
- ACIDIFICANT al organismului
- ­ frecvenţa cardiacă, munca şi consumul de oxigen al inimii, dar nu în aceeaşi măsură ­ şi fluxul sangvin cardiac => un dezechilibru între necesarul de oxigen şi furnizarea de oxigen a inimii cu efect aritmogen (bătăi neregulate ale inimii), cu atât mai periculos cu cât persoana care consumă cafeinice este mai în vârstă, mai înfundată la vase şi foloseşte o doză mai importantă de cafeinice
- determină ­ celui mai puternic înfundător de vase cunoscut, de 9-11 ori mai periculoasă decât colesterolul (este vorba despre homocisteină). Homocisteina ­­ şi coagularea sângelui + (mai) scoate şi Calciu din oase
- Stimulează secreţia gastrică acidă, cu risc de a face gastrită şi chiar ulcer gastro-duodenal
- TOATE cafeinicele relaxează muşchiul cardia (dintre stomac şi esofag) şi determină boală de reflux gastro-esofagian
- Accelerează peristaltica intestinală (adică viteza cu care trec alimentele prin tubul digestiv) ¯ durata alocată digestiei şi absorbţiei nutrienţilor şi generând în timp (consumul cronic de cafeinice) deficite de minerale, vitamine şi antioxidanţi
- Coleretic, colecistokinetic (­ producţia şi eliminarea de lichid biliar)
- ­ colesterolul seric, homocisteina şi alterează profilul lipidic => înfundă vasele de sânge
- stimulează pancreasul să producă mai multă insulină (“şocuri insulinice”), dar în timp este şi cauză de diabet zaharat
- Diuretic de potenţă medie (adică scoate apă din corp şi usucă creierul, articulaţiile, muşchii, tenul, ­ coagularea sângelui). Teobromina din cacao (teobromina este o „rudă” chimică a cafeinei, existentă doar în cacao) este cel mai puternic diuretic cunoscut, dar şi cel mai puternic eliminator de Calciu cunoscut
- cauză generatoare a HTA (hipertensiunii arteriale) prin alterarea profilului lipidic, ­ nivelului hormonilor de stres, vasoconstricţie periferică, ­ frecvenţei cardiace, pierderea Calciului şi generarea de homocisteină
- Eliminator notoriu de Ca, Cu, Zn, Mg, Mn din corp, dar şi de vitamine hidrosolubile (vitamine B şi C)
- Cauză de bază a osteoporozei, dar şi cariilor dentare ; dă tulburări de creştere la copii
- Amplifică riscul litiazic renal (oxalic, uratic)
- Agravează şi accentuează simptomele sdr. premenstrual la femei
- reprezintă un factor important de ¯ a apărării corpului
- ­ frecvenţa tuturor reacţiilor alergice (în primul rând cacaoa, dar şi celelalte cafeinice), dar şi a bolilor autoimune
- potenţează efectele alcoolului
- ­ riscul dezvoltării obezităţii (100 gr. ciocolată = 550-600 kcal !)
- ­ frecvenţa de apariţie a cancerului cu diverse localizări : sân (2X), vezică urinară (2X), organe genitale (3-4X) etc.
- depozitarea necorespunzătoare în stare verde a boabelor de cafea poate determina contaminarea acestora cu aflatoxină
- boabele de cafea concentrează foarte mult Cadmiu (cancerigen şi alergizant) şi Cupru

     Există suplimente naturale 100% care scoală din morţi dimineaţa o persoană dependentă de cafeinice, dar care sunt 100% sănătoase şi lipsite de efectele periculoase ale cafeinicelor !

E bine să mai ştiţi ceva :
- cafeaua conţine cafeină (cu TOATE efectele de mai sus), dar fiind şi prăjită => tot ce se prăjeşte e cancerigen + se regăseşte pe vasele noastre de sânge în zeci de minute, înfundându-le + e sensibiliyant respirator (­ frecvenţa tuturor reacţiilor alergice)
- cacaoa conţine şi cafeină (ca şi cafeaua) şi teobromină şi teofilină, adică TOATE cele 3 baze xantice. Teobromina este şi cancerigenă şi alergizantă şi cel mai important eliminator de Calciu cunoscut !

     Cacaoa are TOATE efectele cafeinice mai sus menţionate, însă în plus mai are vreo câteva particulare :
- În stare pură induce aciditate în corp + stimuleaza aciditatea gastrică acidă, atât prin bazele xantice conținute (dar mai ales prin cafeină), cât și prin Histamina conținută și/sau indusă. Conține și acizi organici în stare liberă
- Are un nivel antioxidant foarte mare (80.933 unități ORAC / 100 g produs), nivel care-i scade în urma prelucrării prin prăjire și fermentare, cam la un sfert (carobul are un nivel antioxidant şi mai mare – 91.500 unităţi ORAC / 100 gr. produs – care însă nu scade nicidecum şi de care pot beneficia consumatorii acestuia)
- Teobromina din cacao este dovedit ca fiind cancerigenă !!!
- conţine purine (risc de gută sau litiază renală) în cantitate importantă
- Conţine acid oxalic, dar și malic, tartric, acetic, caprilic, caprinic și valerianic, motiv pentru care i se introduc cantități importante de K2CO3 (2-3%) ca și corector de aciditate
- HIPER-alergizantă, fiind unul dintre inductorii redutabili de Histamină + conține cantități semnificative de Nichel. Persoanele alergice (dar și astmaticii sau cei cu boli auto-imune) ar fi bine să se abțină de la consumul de cacao și derivate
- Dă dependență prin gustul său ”dres” cu îndulcitori, dar mai ales prin conținutul de serotonină, dopamină, anadamidă, feniletilamină (AEP) și prin stimularea producerii de către creier a substanțelor de tip endorfinic. Unele studii par să confirme că un consum frecvent de ciocolată poate să conducă la o formă particulară de dependență (denumită prin analogie cu alcoolismul) : ”ciocolismul
- Conține tiramină și triptamină (ca și produsele lactate), responsabile adesea de migrene cumplite la unii consumatori + cele 2 substanţe sunt implicate în geneza depresiei
- Pentru a obține ciocolata bună și cremoasă i se adaugă cantități importante de ulei omega 6, crescându-i astfel semnificativ şi nivelul caloric, dar și efectul pro-inflamator
- Poate cauza acnee rebelă, fenomen agravat prin adăugarea de lactate, zahăr, dar și prin teobromina conținută. Ca să facă o persoană (mai ales de sex feminin) să facă acnee trebuie întrunite minim 2 (şi oricare 2) dintre următoarele 5 : cacao + zahăr + lactate + grăsimi saturate + exces de estrogen (nativ sau stimulat al corpului). Ciocolata le are deja pe primele 4 + consumul său ­ reactiv producţia de estrogen în corp
- în loc de cacao puteţi utiliza o substanţă de 4 ori mai ieftină decât aceasta, care NU scoate, ci bagă Calciu în oase, care nu-i alergizantă, ci-i anti-alergizantă. Se numeşte pudra de roşcove (sinonime : carob, ceratonia). Aşa ceva să folosiţi (oricât de frecvent, dar nu indiferent de cantitate !) şi NU cacao, DACĂ vreţi să fiţi sănătoşi !