Fructe (F) sau dulciuri concentrate (DC) ?


  1. Creaţiune şi motivaţie
-          F : Au fost create de Dumnezeu încă de la început pentru întreţinerea sănătăţii şi a vigorii organismului
-          DC : Au fost create de om după căderea în păcat, special pentru a satisface capriciile gustului

  1. Problema gustului
- F :  Prezintă un gust plăcut şi nu dau o dependenţă înrobitoare
- DC : Pervertesc gusturile în special la copii, cu risc major de dependenţă (ciocolata). Otravă / capcană gustativă

  1. Saţietatea
-          F :  Determină saţietate relativ rapidă, persistentă cu un număr (relativ) redus de calorii (excepţie : clasa nucilor). Foamea reapare tardiv
-          DC : Determină saţietate abia după ce au fost consumate într-o cantitate mare, pentru o durată scurtă (1-3 ore), cu un număr considerabil de calorii (300-600 kcal/100 g produs). Foamea reapare curând

  1. Sănătate sau... boală ?
-          F : Alimente-medicament ; sucurile naturale de fructe (dar şi cele de legume) sunt capabile să vindece numeroase boli degenerative
-          Previn / vindecă : reumatismul cronic degenerativ, bolile cardio-vasculare degenerative (ateroscleroza, HTA), ulcerul gastro-duodenal, cataracta, diabetul zaharat, cancerul, cariile dentare, constipaţia, colonul iritabil...
-          Efect antiinflamator => anti-agregant plachetar, anti-reumatic, anti-aterosclerotic...
-          Consumul lor determină menţinerea / creşterea drastică a imunităţii generale a corpului, dar şi a celei specifice anticancer

-          DC : Încet dar sigur aduc boală în organism. Nu vindecă nici o boală, însă pot cauza numeroase boli în funcţie de cantitatea consumată pe unitatea de timp. Bombe calorice
-          Induc / agravează (toate cele menţionate în coloana din stânga)
-          Efect pro-inflamator => pro-trombotic, pro-reumatic, pro-aterosclerotic…
-          Consumul lor provoacă scăderea (adesea periculoasă) persistentă în timp (chiar paralizarea) imunităţii cu riscuri majore pentru sănătate : infecţii cu diverse localizări, cancer... (preponderent la copii)

  1. S-ar putea trăi exclusiv având acest mod de alimentaţie ?
-          F : Se poate trăi doar cu fructe pe perioade lungi de timp, uneori tot restul vieţii, punând drept condiţie variaţia acestora
-          DC : Conduc la un dezastru pentru sănătate chiar la hrănirea pe perioade scurte în exces, ne mai vorbind de exclusivitate

  1. Durata şi calitatea vieţii
- F : Cresc semnificativ durata de viaţă şi calitatea acesteia
- DC : Scad (uneori drastic) durata de viaţă şi calitatea acesteia, în funcţie de cantitatea şi periodicitatea consumului

  1. Menţinerea sau compromiterea tinereţii
-          F : întineresc întregul organism şi combat / previn apariţia ridurilor
-          DC : îmbătrânesc organismul prin consumul lor repetat, favorizând (apariţia) / agravând ridurile

  1. Greutatea corporală
-          F :  Ajută / contribuie decisiv la menţinerea greutăţii corporale
-          DC : Determină / favorizează creşterea rapidă în greutate şi provoacă probleme majore legate de menţinerea acesteia

  1. Coloranţi
-          F :  Coloranţi conţinuţi (anti-oxidanţii), întotdeauna cu efect anti-cancerigen / anti-degenerativ mediu spre pronunţat (NEGRU-ROŞU-GALBEN), protector cardio-vascular, regenerator hepatic...
-          DC : Coloranţi sintetici adăugaţi cu risc pro- cancerigen, -alergizant, iritanţi gastric, toxici hepatic, renal, cerebral

  1. Conservanţi
-          F : Conservanţi conţinuţi (anti-oxidanţii) ce asigură o durată de valabilitate importantă, fiind formaţi din minerale, vitamine, bioflavonoide, coloranţi. Unii dintre aceştia există şi-n (alteori “mai ales”) coaja fructelor
-          DC : În lipsa conservanţilor sintetici adăugaţi, termenul de valabilitate al produselor din această categorie ar fi extrem de redus, ele fiind extrem de perisabile. În prezenţa conservanţilor sintetici le creşte riscul toxic pentru organism : renal, hepatic, cerebral, cancerigen, alergic...

  1. Minerale şi vitamine
-          F :  Conţin o combinaţie echilibrată de minerale, vitamine şi principii alimentare proprii organismului şi sursă pentru acesta
-          DC : Reprezintă o combinaţie dezechilibrată formată din zahăr (+/-îndulcitori artificiali : zaharină, ciclamat, aspartam, acesulfam...) +/- lapte +/- ouă, determinând fermentaţie încă din stomac. Rar conţin cantităţi minime de vitamine, adesea au în componenţă colesterol şi acid miristic „ascunse”. CONSUMĂ mineralele, vitaminele şi anti-oxidanţii organismului pentru a putea fi digerate => carenţe

  1. Anti-oxidanţii
- F :  Surse majore de anti-oxidanţi, de departe sursa nr. 1 pentru organism
- DC : Consumatori notorii ai anti-oxidanţilor organismului

  1. PH-ul lor şi cel indus
-          F :  Induc / ajută la menţinerea BAZICITĂŢII organismului
-          DC : Induc / contribuie la apariţia ACIDITĂŢII în sistem, iar ca o consecinţă reprezintă eliminatori notorii de Ca, Cu, Zn, Mn, Mg din organism

  1. Cantitatea de apă
-          F :  Conţin cantităţi importante de apă, contribuind la hidratarea organismului
-          DC : Conţin cantităţi minime de apă, ce deshidratează organismul (creier, ochi, articulaţii, rinichi...)

  1. Glucide
-          F :  Conţin zaharuri simple şi complexe < 60% (excepţie confiatele), cu un bogat “baraj” fibros, ce determină o absorbţie lentă, persistentă şi parţială. Efect anti-constipant
-          DC : Conţin doar zahăr, uneori > 95% (bomboanele...), care în absenţa fibrelor provoacă o absorbţie rapidă şi cvasitotală. Efect pro-constipant

  1. Calorii furnizate
-          F :  < 200 kcal% (exceţie confiatele)
-          DC : 300 – 600 kcal% (ciocolata)

  1. Efecte pe pancreas şi secundar pe metabolismul lipidic
-          F :  Protejează pancreasul de eventuale şocuri insulinice, având un indice glicemic < 70. Nu provoacă secundar creşterea trigliceridelor
-          DC : Provoacă şocuri insulinice repetate cu risc major de diabet (în special la copii), determinând şi creşterea secundară a trigliceridelor (ateroscleroză, obezitate...)

  1. Toleranţa la efort
-          F :  Cresc semnificativ toleranţa la efort a celor ce le consumă
-          DC : Scad toleranţa la efort a celor ce le consumă (efect legat de doză şi frecvenţa prizelor)

  1. Calitatea somnului
-          F :  unele fructe conţin melatonină pură (strugurii negri, alte fructe, verdeţuri, cerealele integrale...), dar consumul tuturor determină o bună calitate a somnului, reconfortant
-          DC : Au proprietatea de a inhiba producţia de melatonină epifizară, parţial sau total. Dacă dulciurile concentrate mai conţin şi baze xantice (cafeină, teobromină) efectul negativ va fi garantat, materializat prin reducerea semnificativă atât a duratei, cât şi a calităţii somnului

  1. Starea psihică a consumatorilor
-          F : Produc o stare de confort psihic, de bine, linişte şi pace
-          DC : Provoacă creşterea frecvenţei stărilor de agitaţie, nervozitate, iritabilitate, nelinişte etc., mai ales (dar nu numai) la copii