Sarea de bucătărie sau clorura de sodiu (NaCl)


Consideraţii generale cu privire la substanţă
          Formulă chimică : NaCl
          Masă moleculară : 58,5
          Este o SARE derivată dintr-un acid puternic (HCl) şi o bază puternică (NaOH). Caracter neutru
          Moleculă mică, formată dintr-un metal alcalin, extrem de reactiv (Na) şi un halogen (Cl)
          Legătura dintre metal şi nemetal este puternică, de tip ionic
          Formează cristale de culoare incoloră, ce se amestecă în orice proporţie cu apa, fiind din acest motiv şi foarte higroscopică ; se dizolvă şi-n unii solvenţi organici polari
          Gust sărat (de unde-şi trage şi numele), datorat în cea mai mare clorului
          Se extrage din mine, prin diverse metode („a saramurii”...), sau prin evaporarea apei de mare ; rezultă şi prin diverse reacţii de laborator
          În România zăcămintele de sare se numesc OCNE, iar muncitorii OCNAŞI
          În unele zone din lume (Africa occidentală) sarea a fost folosită timp de secole drept monedă de schimb, fiind foarte rară
          Utilizări : industria alimentară (dă gust specific mâncării, conservant, pentru murat...), industria chimică de sinteză (a sodei caustice, a celei calcinate, obţinerea Na metalic, a Cl2, tăbăcărie, diverse sinteze chimice...)

BIBLIA abundă în pasaje referitoare la SARE
          „Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu SARE, ca să ştiţi cum să răspundeţi fiecăruia” (Coloseni 4,6)
          SAREA este bună, dar dacă îşi pierde gustul ei de sare, prin ce i se va da înapoi gustul acesta ?” (Luca 14,34)
          „Voi sunteţi SAREA pământului” (Matei 5,13)
          „Să aveţi SARE în voi înşivă şi să trăiţi în pace unii cu alţii” (Marcu 9,50)
          „Pentru că fiecare om va fi SĂRAT cu foc şi orice jertfă va fi sărată cu sare” (Marcu 9,49)

ÎNŢELEPCIUNEA POPULARĂ a considerat SAREA de o importanţă covârşitoare, incluzând-o în proverbe
          SAREA-i bună la fiertură, însă nu peste măsură”
          „Nu e meşteşug a găti mâncare, ci e meşteşug a o găti din SARE
          „Ca SAREA-n bucate”
           „Mănânci un sac de SARE cu un om şi tot nu-l cunoşti”
          „Decât să mănânc pâine cu unt şi să mă uit în pământ, mai bine mănânc pâine cu SARE şi mă uit la soare”
          „Cum SĂREZI, aşa mănânci”
          „Îi făgăduieşte marea cu SAREA şi-i dă ce curge pe apă”
          „Linguşirea se lipeşte unde SAREA lipseşte”
          „Nimeni nu-ţi pune SARE în mămăligă”
          SARE până nu cere, să nu-i dai cuiva”

Cuvântul „SARE” poate avea mai multe sensuri în funcţie de particula ce-l însoţeşte
          De bucătărie : NaCl, denumirea populară
          Gemă : forma de NaCl din zăcământ
          De mare : amestec de săruri rezultate în urma evaporării apei din apa de mare, cu predominanţa netă a NaCl. Utilizaţi-o !
          Amară : sulfatul de magneziu (MgSO4)
          Seignette : tartratul dublu de potasiu şi sodiu
          De măcriş : combinaţie de acid oxalic şi oxalat acid de potasiu
          De lămâie : acidul citric (E 330)
          Fără sodiu : amestec de KCl, MgCl2 şi NH4Cl
          Potasică : îngrăşământ agricol format din KCl şi alte 2 componente : silvinit şi kainit
          De baie : NaCl 96-99% + agent de spumare 1-4%
         SĂRURI : denumire generică dată unor substanţe rezultate în urma reacţiei unui acid cu o bază

Metabolismul SĂRII în organism
          Corpul absoarbe Na+ la nivelul duodenului (cea mai mare parte) prin mecanism activ, printr-o „pompă de sodiu”, cu mare consum energetic, cale pe care se absoarbe şi glucoza (la fiecare atom de Na, o moleculă de glucoză)
          Organismul are capacitatea să reabsoarbă Na+ la nivelul rinichiului
          Fiecare ion de Na+ este urmat pasiv de un anion de Cl-
          În general absorbţia este strict dependentă de aport
          Eliminarea sa se face preponderent pe cale renală şi secundar prin transpiraţie, sau scaun
          Necesarul zilnic este de 2-3 g de NaCl (unii susţin că ar fi şi mai scăzut !), dar cantitatea este frecvent, cu mult depăşită (10-15 g / zi)
          Sunt persoane care efectiv „răcesc mâncarea, adăugându-i sare” (Banat, Ardeal...) cu consecinţe nefaste asupra sănătăţii lor
          Na+ este un cation extracelular, celulele organismului ţinând cu orice preţ să-l scoată din celulă, consumând o mare cantitate de energie

Funcţiile Na+ în organism
          Asigură diferenţa de potenţial transmembranar, alături de K+
          Asigură conducerea influxului nervos
          Are o capacitate deosebită de a reţine apa în corp, iar în exces determină creşterea tensiunii arteriale sau / şi edeme
          Este esenţial pentru buna funcţionare a sistemului nervos central şi a inimii
          Asigură volumul şi calitatea mediului intern. Un atom de Na+ este capabil să reţină 8-12 molecule de apă
          Menţine permeabilitatea normală a membranelor celulare
         Surse : larg răspândit în cereale, legume şi fructe, la valori de sub 100 mg / 100 g produs, cu excepţia spanacului (510) şi a ciupercilor (200). Alimentele de origine animală conţin toate cantităţi de Na+ superioare valorii de 100 mg%, dar mai ales lactatele !
          Tratamentul diuretic intempestiv, transpiraţiile profuze şi dieta hiposodată pot produce stări asociate cu un deficit de Na+
          (Există grupe populaţionale (rasa neagră) care au o capacitate înăscută de a reţine sarea => risc de HTA la un consum „normal”)

Funcţiile CI- în organism
          Din el stomacul face acid clorhidric pentru a asigura pH-ul optim al digestiei
          Esenţial pentru transmiterea influxului nervos
          Intră în structura multor proteine structurale
         SURSE (mg / 100 g produs) : ciuperci (800), smochine (55), vinete (50), coacăze negre (15), alune, salată, mere, pere, grape-fruit, orez, piersici, struguri, caise

Excesul de SARE (prin aport) poate genera multiple dereglări în organism
          Creşte pofta de mâncare, iar până la exces ponderal / obezitate este numai un pas
          Creşte volumul circulant, cu risc de edeme
          Risc major de hipertensiune arterială : se ataşează de peretele vascular, absoarbe apă şi „umflă” vasele spre înăuntru
          Ateroscleroză
          Creşterea acidităţii gastrice cu risc ulcerogen
          Suprasolicitarea funcţiei renale
          Scade durata medie de viaţă
          Creşte riscul de cancer în special gastric
          Osteoporoză

Sfaturi utile !
          Reducerea cu 1/3 a consumului de sare se asociază cu creşterea duratei de viaţă cu 6-7 ani (studiu finlandez) => numărul de ani ai vieţii dvs. va fi invers proporţional cu cantitatea de sare pe care pe care o aduceţi prin aport ! Nu folosiţi în acest sens preparatele care conţin şi E 621 (glutamat monosodic) !
          „Dacă vreţi să fiţi sănăto(a)s(ă) nu puneţi niciodată solniţa pe masă !”
          Atenţie la „SAREA ASCUNSĂ” din : produsele de panificaţie, murături, mezeluri, conserve...
         DOAR DACĂ sunteţi hipotensiv(ă) şi DOAR DACĂ aveţi manifestări de intoleranţă (cefalee, vertij, leşin...), DOAR ATUNCI creşteţi uşor consumul de sare, dublat de un consum de lichide
         Căutaţi să evitaţi sarea iodată ! Conţine iodat de potasiu (KIO3), agent pro-oxidant periculos. Dacă aveţi deficit de iod, utilizaţi iodură şi nu iodat de potasiu / sodiu... !!!
         Evitaţi murăturile : conţin Histamină, multă „sare ascunsă” şi sunt un aliment acid
         Evitaţi magazinele / restaurantele “fast-food”, dar mai ales, evitaţi să treceţi cu copiii pe-acolo. Gusturile se pervertesc uşor şi repede, dar se educă cumplit de greu, adesea niciodată !